Kromme rug?
Zit jouw dochter vaak onderuitgezakt in een stoel of hangt zoonlief regelmatig over de tafel?

Heeft je kind een ingezakte houding en een kromme of juist holle rug? Let hierop, want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bij jongeren met een rugafwijking zie je vaak dat de wervelkolom in zijwaartse richting krom groeit (scoliose)

of dat de bovenrug een extreme kromming of bolling heeft (Scheuermann).
Een kromme rug hoeft niet per se klachten te geven. Vooral kinderen hebben die meestal niet.

Oorzaken
Steeds vaker krijgen kinderen in de groei last van een kromme rug het urenlang gebogen zitten over een I-pad, tablet of smartphone.
Het is echter niet gezond om veel en vaak krom te zitten of staan.
Ook de groeispurt in de puberteit speelt een rol: een kind wordt dan zo snel groter, dat zijn spieren het niet kunnen bijhouden en de wervelkolom scheef kan groeien.

Goede houding en beweging
Ook al heeft jouw kind (nog) geen rugpijn, als ouder maak jij je hierover toch zorgen. Terecht, want een ongezonde houding en kromme rug kunnen in de toekomst wel klachten gaan geven.
Ieder mens, dus ook jouw kind, heeft beweging nodig om zijn spieren en botten stevig en sterk te houden. Daarbij is veel van houding veranderen belangrijk.
Oefentherapie kan klachten op latere leeftijd voorkomen. De therapeut leert jouw kind hoe hij zijn houding kan verbeteren en wat de gunstigste houding is bij bijvoorbeeld het zitten achter de computer. Thuis oefenen is nodig om het geleerde in het dagelijkse beweegpatroon toe te passen, zodat het steeds meer een gewoonte wordt.

Afspraak maken?
Doe het nu. Je hebt geen verwijsbrief van een arts nodig.