chronische pijn

De therapeuten in onze praktijken hebben speciale nascholing gevolgd in het behandelen van chronische pijn.

Zij zijn aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn en zij werken volgens het landelijke protocol oefentherapie voor de begeleiding van mensen met chronische pijn.

Waarschuwing
Wanneer jij pijn voelt, waarschuwt jouw lichaam je eigenlijk dat er iets niet goed is. Je hebt dan feitelijke of mogelijke weefselschade, bijvoorbeeld een verzwikte enkel of een gewonde vinger. Via de zenuwbanen en het ruggenmerg bereikt een prikkel je hersenen die de pijn (elders) in je lichaam herkennen: je brein voelt de pijn.

Soorten pijn
De pijn die het meeste voorkomt is kortdurende of acute pijn. Je lichaam laat hiermee weten dat er iets mis is. De pijn ontstaat direct, maar kan ook – na genezing – weer overgaan. Medicijnen helpen meestal goed. Soms blijft de pijn langer dan drie maanden bestaan. Je hebt dan nog steeds klachten, terwijl de oorzaak (het oorspronkelijke letsel) al is verdwenen. Dit is chronische pijn. In je hersenen voelt het als pijn, terwijl er geen prikkel is. Er is sprake van ontregeling in de hersenen, waar pijn en emotie dicht bij elkaar zitten. Er is dan een wisselwerking tussen de pijn en je emoties als angst, stress, depressie en herinnering aan pijn.

Klachten
(Langdurige) pijn kan ertoe leiden dat jij slecht slaapt, je vermoeid voelt, prikkelbaar bent of last hebt van gespannen spieren. De klachten kunnen jou beperken in je dagelijkse bezigheden, waar je je onzeker kunt voelen .

Therapie
De oefentherapeut leert jou hoe jij (anders) om kunt gaan met chronische pijnklachten. Met oefeningen leer je om de pijn te accepteren, om de angst voor de pijn te verminderen, om een goede balans te vinden in activiteiten en om de invloed van stress te verminderen. Door de therapie word jij je bovendien meer bewust van je eigen mogelijkheden en win je je vertrouwen in je lichaam terug. Hier kun jij zelf je dagelijkse activiteiten weer oppakken en krijg je weer grip op je eigen leven.

Beter leven en bewegen met chronische pijn? Dat bepaal jij zelf.

Afspraak maken? Doe het nu. Je hebt geen verwijsbrief van een arts nodig.